Cadou ca la carte
Poate că cititul este pentru mine cea mai frumoasă modalitate de a cuprinde lumea, în același timp în care mă relaxez. Poate că e valabil doar pentru mine, deși știu că e mai mult decât atât, o spun și cercetările recente. S-au verificat cele mai bune metode de scădere a stresului în perioada asta și s-a ajuns la concluzia că cititul te ajută foarte mult.
Poate că a fost o lună în care am avut multe activități legate de scris și citit și mi se pare că se citește din ce în ce mai mult. Am tras concluzia asta și dintr-un studiu iSense Solutions pentru GPeC 2020: Creștere de 41% a sectorului e-commerce pe fondul pandemiei COVID-19, de unde reiese foarte clar că numărul celor care cumpără online a crescut cu 13%, dar cumpărăturile pe care le-au făcut au avut o creștere de 41%. Ne interesează categoria de carte, pe locul doi în clasament, unde a avut loc o creștere de 113%. Vei spune că sunt cei care mergeau în librării și s-au mutat pe net, e posibil. Totuși, pe lângă creșterea observată de 113% față de întregul 2019, chiar și din mai a mai existat una de 26%.
Am lansat un roman pe 31 august 2020. Scriu la următorul, va apărea în iunie 2021. Citesc cam două romane și măcar un volum de non ficțiune pe lună, fără să includ aici lecturile de documentare, pe care le studiez, nu le citesc.
În Islanda există un obiceiul de a dărui cărți de Crăciun. Durează din timpul celui de al doilea război mondial, când, deși nu se mai găsea aproape nimic, hârtia era destul de ieftină, iar cărțile se putea tipări. În perioada de sfârșit de an vine potopul de cărți: Jólabókaflóð. Toată lumea primește și dăruiește cărți de Crăciun. Procentul de cititori de cel puțin o carte pe an este de 93% în Islanda. Nu vreau să știu exact cât e la noi, îmi doresc să contribui la creșterea acestuia. Cum ar fi ca toate darurile pe care le pregătești de sărbători să aibă și câte o carte?
Ada și cu mine ne-am gândim că poate putem ajuta. Împreună cu librăria Șt.O.Iosif (Libris) și editura Tritonic avem de oferit un pachet de zece cărți.
Regulamentul pentru #giveaway pe Instagram e simplu: follow @librariastoiosif, @adagales și @tonymott_, numește într-un comentariu doi prieteni care citesc. Poți pune mai multe comentarii. Selecția câștigătorului/ câștigătoarei se va face cu un instrument specializat.
Pachetul conține zece cărți, minunate și utile toate, descrierea fiecăreia dintre ele o găsești mai jos:
1. Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră și a dispărut, de Jonas Jonasson
2. Acolo unde cântă racii, de Delia Owens
3. Oameni normali, de Sally Rooney
4. Noir de București, antologie de povestiri polițiste semnate de autori români
6. O mie și una de nopți albe, de Dr. Chris Winter
7. Minte Știință, un dialog între Orient și Occident, cu participarea Dalai Lama și Daniel Goleman
8. Ce se întâmplă în iubire, de Alain de Botton
9. Fii curajoasă, de Chloe Brotheridge
10. Caietul Fericirii, de Antoneta Galeș cu ilustrații de George Roșu
Cred că ar merita să povestesc puțin pe marginea lor, sunt printre cărțile care au contat mult pentru mine anul acesta. Citesc cam un volum de ficțiune pe săptămână. Știu că apetitul pentru non-ficțiune și cărți de dezvoltare e mare de tot, știu oameni care spun că au renunțat la beletristică. Insist în fiecare conversație despre diferența între a-ți imagina ceva, ca atunci când citești, și a vedea ce și-a imaginat altcineva, ca atunci când te uiți la un film. Te vei simți mult mai bine fiind tu ”regizorul”.
Cred că l-am descoperit întâmplător pe Jonas Jonasson și mi-am adus aminte de el acum, pentru că am citit ”Analfabeta care știa să socotească”, o poveste aproape neverosimilă despre o fată din Soweto care ajunge în Suedia.
”Bătrânul de 100 de ani” a avut un tiraj de 7000 de exemplare, pentru că autorul era la primul volum. Până acum s-au vândut 3,5 de milioane de copii în 35 de limbi. De ce atât de multe? Pentru că te plimbă pe mai multe continente pe parcursul unui secol și e imposibil să nu te amuze descrierea unor evenimente la distanța pe care ți-o oferă timpul. Iar umorul lui e contagios. E o perspectivă și filozofică a cursului istoriei, a metodelor folosite și a capacității inepuizabile a oamenilor de a greși.
Am pe listă filmul după carte, dar și continuarea romanului, să văd ce mai face Allan Karlsson.
Editura TREI, 2011, nr. pagini: 464, traducător: Liliana Donose Samuelsson
2. Acolo unde cântă racii, de Delia Owens
Dacă tot vin cu cifre, romanul a stat pe lista de New York Times timp de 20 de săptămâni și s-a vândut în 3 milioane de exemplare în primul an . Delia Owens avea 70 de ani la momentul publicării acestuia și era primul ei roman de ficțiune. Ce-l face atât de atrăgător, povestea fetei, povestea locului și a naturii, povestea crimei? Probabil că toate acestea la un loc, probabil că de aici și decizia lui Reese Witherspoon de-l ecraniza.
Editura PANDORA, 2019, nr. pagini: 384, traducător: Bogdan Perdivară
3. Oameni normali, de Sally Rooney
Este cel mai frumos și bine scris roman de anul acesta. Povestea celor doi tineri care sunt într-o relație pe care doar ea ar fi dispusă să o facă publică, dar nu are cum, pentru că el nu e de acord, se transformă într-o declarație făcută cu multă compasiune de către autoare pentru amândoi. Sally Rooney reușește să facă cititorul să înțeleagă de ce se comportă ei într-un anumit mod, dar o face cu multă blândețe, fără nicio tentă moralizatoare sau critică. Oamenii normali se străduiesc.
Editura CURTEA VECHE, 2019, nr. pagini: 272, traducător: Mihaela Buruiana
4. Noir de București, antologie de povestiri polițiste
Sunt 18 autori pe care ai șansa să-i descoperi în volumul acesta. Povestirile a cinci dintre ei, printre care mă număr și eu, vor fi dramatizate de Radio România și se vor auzi curând sub formă de teatru radiofonic.
A fost o provocare mare pentru mine să scriu o povestire. Tot așa cum a fost când am început să scriu poveștile de duminică, mai mult o joacă, acolo m-am limitat la 250 de cuvinte, aici a trebuit să ”încap” în câteva pagini. ”Vin roșu pentru soțul meu” are însă o notă sarcastică, e greu de definit răul și el reapare ușor în cazul în care nu e îngropat suficient de adânc.
Editura TRITONIC, 2017, nr. pagini: 536
Reziliența este o calitate despre care se vorbește din ce în ce mai mult. Putem discuta despre ea când ne referim la sisteme, dar și la oameni. În romanul cu același titlu, Bogdan Hrib reușește să ne captiveze cu acțiunea care se desfășoară în România și în Anglia, provocarea cea mai mare fiind contextul geopolitic. Mai multe accidente și câteva morți aparent nelegate între ele te țin în suspans până la sfârșit. Arta este că tot amestecul de întâmplări ajunge să pară extrem de verosimil la sfârșit.
Editura TRITONIC, 2020, nr. pagini: 356
6. O mie și una de nopți albe, de Dr. Chris Winter
Cine nu s-a chinuit vreodată să adoarmă? Să stai în pat, mult după ce ai stins lumina și să-ți dai seama că ai putea face orice în loc să dormi, doar că ești prea obosit pentru a te da jos. Și, de fapt, ți-e teamă și să-ți imaginezi cât de greu te vei descurca a doua zi.
Ce face foarte bine în acest volum doctorul Winter este să explice de ce e foarte subiectivă definiția insomniei și, chiatr mai bine, cât de important este să dormi bine. Ce e minunat este că și explică modalitățile prun care ai putea reuși asta.
Editura LIFESTYLE, 2018, nr. pagini: 328, traducător: Ianina Marinescu
7. Minte Știință, un dialog între Orient și Occident, cu participarea Dalai Lama și Daniel Goleman
Dialogul între neuroștiință și principiile budiste din volum aduc mai multă lumină în înțelegerea de către fiecare dintre noi a antrenării minții. Sunt discuții care au avut loc la conferințe organizate ca un dialog între oameni de știință și călugări tibetani. Concluzia? Mintea poate fi antrenată, contează să iei mai puține lucruri drept certitudini.
Editura HUMANITAS, 2017, nr. pagini: 202, traducător: Nicoleta Neagoe
8. Ce se întâmplă în iubire, de Alain de Botton
După ce se termină o relație romantică începem să vedem ceea ce am reușit să ignorăm la început. Dar poate că am văzut câte ceva, doar că am preferat să nu vorbim. Iubirea nu e destul, contează dorința de apropiere reală, contează capacitatea de a fi bine cu tine pentru a fi bine cu celălalt. Volumul spune și ceea se întâmplă după declarația de la sfârșitul unei povești ”și au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”. Ar trebui să fie o modalitate de a învăța despre tine, despre celălalt și despre cum se construiește un spațiu în care ”împreună și fericiți” să poată rezista.
Editura HUMANITAS, 2017, nr. pagini: 240, traducător: Radu Paraschivescu
9. Fii curajoasă, de Chloe Brotheridge
Se vorbește mult despre teamă, mai puțin despre curaj. Cumva, el nu prea apare în lista de calități ale unei femei. La ce i-ar trebui? Oare nu cumva ar fi prea mult? Ce ar face o femeie dacă ar avea curaj? Poate că asta ar putea fi întrebarea pe care să ne-o punem mai des fiecare dintre noi. E mai puțin productiv să vorbim despre teama care ne împiedică să facem ceva, decât despre cum am putea avea curaj. Deși pare paradoxal, cele două nu se anulează una pe cealaltă.
Editura CREATOR, 2020, nr. pagini: 360, traducător: Vifor Rotar
10. Caietul feriricii, de Antoneta Galeș cu ilustrații de George Roșu
E nevoie doar de un antrenament mai bun pentru a face față tuturor provocărilor. E de ajuns să ne creștem capacitatea de a fi prezenți în realitate și de a observa și ce e bun, ce ne ajută să fim mai bine cu noi înșine, cum să ne înțelegem și să ne gestionăm mai bine emoțiile.
Caietul fericirii propune 52 de subiecte importante, prezentate cu optimism și umor, ordonate astfel încât să ajute la găsirea mai rapidă a soluțiilor și are 126 de pagini cu texte și ilustrații. Ai loc să-ți notezi ceea ce contează pentru tine.
Pachetul are o valoare totală de (preț de listă) de 376,87 lei și a fost realizat cu sprijinul librăriei Șt.O.Iosif din Brașov și al editurii Tritonic din București.