JONATHAN FRANZEN – Crossroads
Suntem mereu la câte o răscruce, de fiecare dată când luăm câte o decizie. Uneori chiar și cele mai simple acțiuni pot schimba cursul evenimentelor.
Franzen aduce pe scenă o familie americană din anii ’70: un tată pastor, o mamă casnică, cel mai mare copil e student, o soră liceană, mijlociul elev și băiețelul cel mic. Părinții sunt consumați de trecut și visează la un viitor improbabil, rememorând evenimente cruciale din trecut, într-o continuă insatisfacție față de prezent.
Nu există un singur personaj principal, Franzen se apleacă pe rând asupra fiecăruia dintre membrii familiei, mai puțin mezinul, și intră din ce în ce mai adânc în hățișul gândurilor sale, până când fragilitatea fiecăruia dintre ei ne înduioșează. Autorul ne prezintă anatomia fiecărei decizii și ne ajută să ne dezvoltăm compasiunea și înțelegerea. Deciziile greșite vin din motivațiile greșite și înțelegi extrem de bine erorile lor de judecată, pentru că Franzen e mereu acolo și-ți arată mecanismele pe care le folosește fiecare din ei atunci când face ceva.
Sătul de obligații și lipsit de pasiune, pastorul se îndrăgostește de o enoriașă, o tânără văduvă. Face strategii prin care să fie în apropierea ei, își imaginează cum s-ar putea transforma. Plictisit de propria sa prestație ca soț și tată și îndepărtat de cei din familie, caută să-și transforme viața. Doar că interpretarea pe care o dă el faptelor e diferită de realitate. Chiar dacă reușește până la urmă să consume aventura, un eveniment tragic îl face să regrete și să se învinovățească.
Mama e personajul cel mai interesant; cu un tată care s-a sinucis, o mamă absentă și o soră care a eclipsat-o, Marion are un trecut pe care și-l mărturisește cu greu chiar și ei înseși. E sublimă descrierea unei sesiuni lungi de psihoterapie în care Marion mărturisește terapeutei doar fragmente din poveste. Pleacă din cabinet și decide să schimbe complet abordarea: caută să lucreze, se apucă de o cură de slăbire și vrea să capete control asupra vieții ei, pentru prima dată luând decizii doar pentru ea. Istoricul personal de tulburare psihică o face să înțeleagă măcar o parte din tulburările lui Perry, adolescentul familiei, prea puțin însă, iar Perry cade pradă drogurilor și are o tentativă de suicid, ceea ce îi determină pe părinți să se vadă din nou și să decidă că sunt împreună. De cele mai multe ori, o situație tragică a unuia dintre copii destramă o căsnicie, din cauza că se învinovățesc unul pe celălalt, dar în Crossroads, pe cei doi îi unește același sentiment de vină copleșitoare pe care îl simte fiecare.
Dacă cei doi frați mai mari au fost foarte apropiați în copilărie, Becky se maturizează și îl respinge pe Clem atunci când el e dezamăgit de alegerile ei. Moștenirea unei sume importante de bani de la sora mamei ar fi ajutat-o să studieze la o universitate de prestigiu, dar ea se îndrăgostește.
Ai putea crede că romanul este despre decizii greșite. Eu îl văd ca pe o pledoarie pentru a înțelege mai bine modul în care alegem și că sursa cea mai importantă, lumina care ne poate călăuzi mai bine e iubirea. Iubirea aceea calmă, caldă, dăruirea și bucuria de a oferi căldură și alinare celor care contează pentru noi, în condițiile în care știm să ne purtăm de grijă și ținem cont de visurile noastre.
Franzen e minunat de fiecare dată, Crossroads este cel mai recent roman al său, publicat în 2021 în SUA și în 2023 la noi, la editura Polirom. Alte romane de Franzen: Al 27-lea oraș, Corecții, Libertate, Puritate.
Crossroads a fost apreciat de critici ca cel mai bun roman al lui și trece drept „actul întâi a ceea ce va deveni un roman american clasic”. Mă bucur că e primul volum al unei trilogii și abia aștept următoarele.