Dacă nu îți place ce vezi, schimbă-ți ochelarii
Căutarea sensului este permanentă, iar măsura în care aceasta se manifestă pentru fiecare dintre noi este diferită de-a lungului timpului. Ne-am obișnuit să ne ascundem în spatele definițiilor de prin dicționare și să credem că opera, creația, talentul sau sensul se referă numai la lucruri unanim recunoscute și care țin de validarea celor din jur, dacă nu cumva chiar a întregii lumi. Când decidem să ne luăm mai puțin în serios, începem să acceptăm că talentul înseamnă, de fapt, capacitatea de a face lucrurile foarte bine și cu pasiune într-un anumit domeniu, indiferent dacă este vorba despre a conduce o mașină, a găti sau a sta de vorbă cu oamenii.
Viktor Frankl spunea că ”… Adevăratul sens al vieții trebuie descoperit mai degrabă în lume decât în omul însuși sau în psihicul său”. Şi eu cred că avem nevoie să știm care este contribuția noastră în lume. Cu condiția să acceptăm că lumea noastră poate fi oricât de mică, formată doar din cei apropiați nouă, cei cu care trăim sau alături de care muncim. Sensul vine din ceea ce oferim și nu din ceea ce primim.
Avem o foarte mare nevoie să ştim rezultatul muncii noastre, iar el să aibă sens pentru noi. În copilărie, visam să facem tot felul de lucruri măreţe, dar cândva, pe drum, ne-am pierdut aceste visuri. Am crezut că vom avea parte de destine extraordinare și iată că acum, ne confruntăm cu o realitate în culori mult mai șterse decât ceea ce ne-am imaginat. Dar oare privim prin lentilele potrivite? Poate că ar fi cazul să ne curățăm puțin ochelarii și să vedem realitatea mai blând și mai atent.
Visurile noastre și ajustarea așteptărilor
Universul are un simț deosebit al umorului și e cazul să învățăm să râdem de noi mai des, pentru că primim ceea ce am cerut, dar în altă formă. Poate că e cazul să verificăm dacă nu cumva visul nostru s-a împlinit, doar că forma lui de manifestare este puțin diferită. Vorbeam la un moment dat cu o clientă în coaching despre visul ei de a face parte dintr-o organizație mondială de protecție a animalelor și care să salveze specii aflate pe cale de dispariție. Clienta mea este medic veterinar. Când i-am amintit acest lucru, a realizat că visul ei de a salva animale se îndeplinise, de fapt, şi contribuția ei se manifesta în viața de zi cu zi.
Flexibilitatea în căutare
Sunt mulți cei care cred că munca este o corvoadă. Care merg la serviciu de luni până vineri fără să le facă nici o plăcere. Care caută să scape cât mai repede și să fugă acasă. Doar că cele minimum opt ore pe care le petrecem pe zi muncind sunt o perioadă foarte lungă din zi. Suntem mai mult la muncă decât acasă. Și atunci, de ce să nu descoperim care sunt lucrurile bune pe care le facem în fiecare zi? De ce să nu descoperim care este contribuția noastră? Și dacă nu putem să ne răspundem pozitiv la aceste întrebări, de ce nu căutăm în noi curajul de a o lua de la capăt? Nelson Mandela: ” Curajul nu este absența fricii, ci trimful asupra ei. Curajos nu este acela care nu simte frica, ci cel care o cucerește.”
Contribuție
Este foarte important pentru fiecare dintre noi să știm că am realizat ceva. Indiferent de domeniul în care lucrăm, avem nevoie să privim înspre ceva și să ne putem spune: “asta am făcut eu”. E minunat pentru un chirurg care iese dintr-o operație să știe că a salvat o viață, dar la reuşită contribuie și asistentele sau infirmierele din spital. Prea des ne concentrăm pe operațiunile curente, uitând să privim lucrurile în ansamblu. La o firmă în domeniul soluțiilor de alimentare cu electricitate pentru care am lucrat recent, angajații credeau că vând aparatură electrică. După mai multe întâlniri și discuții, și-au dat seama că fac mult mai mult, au realizat că aduc lumină şi confort clienților lor.
Responsabilitate
Mesajele cu care suntem bombardați tind să ne demonstreze că reușita este la îndemâna tututror și că ține doar de noi să avem succes. Este adevărat, cu condiția ca definiția pe care o dăm succesului să nu fie foarte îngustă. Singura responsabilitate pe care o avem este aceea de a face ce putem mai bun din ceea ce ni se întâmplă în contextul vieții noastre. Avem libertatea de a alege să ne comparăm cu tot felul de modele și să considerăm că viața noastră este un eșec: nu conducem un Ferrari, nu avem vile, nu deținem o companie și nici nu avem conturile doldora de bani. Dar putem alege să vedem ceea ce funcționează în viața noastră, să vedem care sunt lucrurile bune, să ne concentrăm pe faptele bune, aparent minore, pe care le putem face. Putem alege să vedem reușitele noastre. Putem alege să vedem care este contribuția noastră. Este important să fim responsabili pentru alegerile noastre, dar numai pentru ceea ce ține de noi. Sunt multe lucruri asupra cărora nu deţinem controlul și pe care nu le putem schimba. Putem alege să ne dorim să devenim cea mai bună variantă a noastră, apreciindu-ne obiectiv realizările. Iar companiile care îşi vor sprijini angajații în acest proces al descoperirii contribuției și sensului vor avea mai mult succes.
Antoneta Galeș
Articol apărut în Manager Express.