Deschiderea din 36 de mutări
Imaginează-ți așa: ea și el (include orice fel de variantă: ea și ea, el și el, etc), două persoane care se îndrăgostesc până peste cap. Ortega y Gasset spune – și mie îmi place enorm – trec prin faza de „imbecilitate tranzitorie”, așa cum caracterizează el îndrăgostirea. La un moment, cei doi se trezesc și încep să facă diferența între imaginea pe care și-au proiectat-o despre celălalt și realitate. Încep să se cunoască de-a binelea și să facă, eventual, alegeri inspirate cu privire la cum se comportă unul cu celălalt.
O relație funcționează bine când cei doi se simt în siguranță să se expună și să vorbească deschis despre sine și despre lume, când au curaj să fie ei înșiși fără teama de a fi judecați, criticați, etichetați sau loviți.
Recunosc că inspirația pentru articol a venit în urma unei sesiuni individuale. Și mulțumesc știu eu cui pentru că mi-am adus aminte de un studiu elaborat despre ele mai bune întrebări pe care să le pui unei persoane pentru a crea apropiere realizat de către o echipă de cercetători condusă de Dr Arthur Aron și soția sa, Dr Elaine Aron. Cei doi, soț și soție, au studiat timp de decenii modul în care se produce atracția, intimitatea și cum apare iubirea romantică.
În 1997 a fost publicat rezultatul cercetărilor și a fost detaliate experimentele făcute pentru a ajunge tocmai la această listă, apoi au fost descrise efectele pe care adresarea acestor întrebări, cu rândul, le poate avea. La sfârșitul seriei de întrebări, cei doi participanți erau rugați să petreacă patru minute privindu-se neîntrerupt în ochi.
Ideea e că dacă ai curajul să răspunzi la întrebările acestea, vei descoperi foarte multe despre tine și despre celălalt, astfel încât apropierea devine mult mai mare.
Lucrurile au luat-o razna în 2015 când Mandy Len Catron a publicat un articol în The New York Times cu titlul: „Cele 36 de întrebări care te fac să te îndrăgostești” și toată lumea a început să sară în sus de bucurie că a găsit secretul. Așa cum a precizat Dr Elaine Aron, întrebările nu au fost destinate îndrăgostirii, sunt menite să doar să creeze apropiere, să-ți dea voie să-l înțelegi pe celălalt, să descoperi similarități sau să te facă să te apropii doar pentru că-ți dai voie să împărtășești chestii sensibile.
Exercițiul poate fi făcut în cuplu, între prieteni sau apropiați, cu condiția ca fiecare să aibă deschiderea necesară atât față de sine, cât și față de celălalt.
CUM SE FACE
Persoana cu care urmează să faci „jocul” acesta trebuie să știe de la început că scopul este deschiderea și apropierea și să existe o promisiune cu privire la spațiul de siguranță pe care urmează să îl generați. E nevoie de încredere în celălalt, așa că e esențial să fiți amândoi/amândouă în confort. Poți face asta cu oameni din familie sau cu prieteni. Exercițiul durează aproximativ o oră. Sunt trei seturi de întrebări, veți avea nevoie de un cronometru, pentru că veți petrece 15 minute la fiecare set.
Fiecare pune o întrebare, apoi ascultă răspunsul celuilalt, apoi răspunde. Ordinea se alternează, astfel încât fiecare pune, pe rând, întrebarea următoare, astfel încât fiecare să răspundă, pe rând, primul/prima la întrebare.
Ar fi bine să ai lista de întrebări tipărită în dublu exemplar când vă apucați.
Setul I
1. Dacă ai putea alege orice persoană din lume, pe cine ai vrea să ai ca musafir la cină?
2. Ți-ai dori să fi celebru (celebră)? În ce fel?
3. Înainte de a da un telefon, faci vreodată o repetiție a ceea ce ai de gând să spui? De ce?
4. Ce ar însemna, din punctul tău de vedere, o zi „perfectă”?
5. Când ai cântat ultima oară de unul singur/de una singură? Dar în fața cuiva?
6. Dacă ai putea trăi până la 90 de ani și ai putea să păstrezi fie corpul, fie mintea unei persoane de 30 de ani pentru ultimii 60 de ani ai vieții, ce anume ai alege?
7. Ai vreo bănuială sau vreo intuiție în privința felului în care vei muri? Care e aceea?
8. Numește trei lucruri pe care tu și partenerul tău/ partenera ta le aveți în comun. (Cu persoana cu care – cei doi de față.
9. Pentru ce aspect din viața ta te simți cel mai recunoscător/ recunoscătoare?
10. Dacă ai putea schimba ceva în modul în care ai fost crescut(ă), ce anume ai schimba?
11. Petrece 4 minute spunându-i partenerului povestea vieții tale cât poți de amănunțit.
12. Dacă mâine te-ai putea trezi înzestrat/ă cu o nouă calitate sau capacitate, care ai vrea să fie aceea?
Au trecut primele 15 minute, sper că ești gata să treceți mai departe.
Setul II
13. Dacă un glob de cristal ți-ar putea dezvălui adevărul despre tine însuți/însăți, viața ta, viitorul sau orice altceva, ce anume ai dori să știi?
14. Există vreun lucru pe care visezi de mult să-l faci? De ce nu l-ai făcut?
15. Care este cea mai mare realizare din viața ta?
16. Ce aspect prețuiești cel mai mult într-o prietenie?
17. Care este cea mai dragă amintire a ta?
18. Care este cea mai groaznică amintire a ta?
19. Dacă ai ști că peste un an vei muri subit, ai schimba ceva în felul în care trăiești acum? De ce?
20. Ce înseamnă prietenia pentru tine?
21. Ce roluri joacă dragostea și afecțiunea în viața ta?
22. Spune-i partenerului care sunt cinci calități sau caracteristici pozitive. Ca și la întrebări, faceți asta pe rând, unul despre celălalt.
23. Cât de apropiată și iubitoare este familia ta? Simți că ai avut o copilărie mai fericită decât a majorității oamenilor?
24. Ce simți în legătură cu relația cu mama ta?
Alte 15 minute au trecut, alt set de întrebări.
Setul III
25. Fiecare dintre parteneri face 3 enunțuri adevărate referindu-se la „noi”. De exemplu: „Ne aflăm amândoi în această cameră simțindu-ne … ” Veți alterna rândul după fiecare afirmație.
26. Completează fraza: “Aș vrea să fi avut pe cineva cu care să pot împărtăși…”
27. Dacă ar fi să devii prieten apropiat al partenerului tău, spune-i ceva ce ar fi important să știe.
28. Spune-i partenerului ce îți place la el/ea; fii foarte deschis/ă și spune-i lucruri pe care nu i le-ai spune cuiva pe care abia l-ai cunoscut.
29. Povestește-i partenerului un moment jenant din viața ta.
30. Când ai plâns ultima oară de față cu altcineva? Dar singur/ă?
31. Spune-i partenerului un lucru care deja îți place la el/ea.
32. Există vreun lucru prea serios pentru a glumi despre el? Care consideri că ar fi acela?
33. Dacă ar fi să mori în seara asta, fără a mai avea prilejul că mai comunici cu cineva, ce ai regreta cel mai mult că n-ai spus cuiva? De ce nu i-ai spus încă acel lucru?
34. Să spunem că ți-a luat foc casa, în care se găsește tot ce ai. După ce i-ai salvat pe cei dragi și animalele de casă, ai avea timp să mai dai fuga, pentru ultima oară, să mai salvezi un singur lucru. Care ar fi acela? De ce?
35. Dintre toate persoanele din familia ta, a cui moarte ți s-ar părea cea mai dureroasă? De ce?
36. Împărtășește-i partenerului tău o problemă personală și întreabă-l/întreab-o ce-ar face în locul tău. Roagă-ți partenerul să-ți spună cum i se pare că te te simți legat de acea problemă.
Recunosc că am uitat de exercițiul acesta și mai spun, cu toată deschiderea, că nu l-am făcut niciodată cu altcineva. Am însă destul de mult antrenament cu mine însămi și mi-am răspuns la toate întrebările de mai sus, chiar și la altele mai dificile, de mai multe ori.
Înainte de cunoașterea celui cu care ești într-o relație, fie că vorbim de familie, prieteni sau relații romantice, e important să știi cât mai multe despre tine: ce te mână în „luptă”, ce contează pentru tine, ce îți place, ce îți dorești, ce te-a durut sau mai doare încă, pentru ce te-ai iertat și pe cine ai reușit să ierți, modul tău implicit de reacție. Cu cât mai multe lucruri știi, cu atât mai bine poți avea grijă de tine. Poți alege care e comportamentul tău, cum anume vrei să acționezi.
Caietul fericirii te ajută să te descoperi și e util pentru toate provocările de mai sus. Suntem bine în relație cu ceilalți dacă suntem bine în primul rând cu noi.