Examen de maturitate
Cunosc foarte puțini adulți maturi. Prin maturitate eu înțeleg capacitatea de asumare a responsabilității pentru acțiunile proprii și senzația că este în puterea mea de a-mi construi viața și relațiile care mă împlinesc, precum și de a alege contribuția pe care o am.
M-a lovit maturizarea abia pe când am terminat facultatea, aveam vreo 24 de ani și mi-am dat seama că eu pot controla ceea ce fac din ceea ce mi se întâmplă, că e o șansă de a mă dezvolta și de a învăța. Că nu mai contează pe cine dau vina, orice aș face, tot eu sunt cea care decide. Repetarea unei greșeli e posibilă doar dacă ignor ceea ce ar trebui să fie lecția. Nu cred că ne sunt „date” lecțiile, avem doar posibilitatea de a decide ce am învățat din experiența respectivă.
Procesul de creștere e continuu, cu condiția să-mi dau voie să văd că mai am loc. M-a impresionat povestea dragonilor din Urzeala Tronurilor, creșteau atâta cât le permitea spațiul în care erau ținuți. Pe noi cine ne ține? De cele mai multe ori barierele sunt cele pe care ni le punem noi înșine. Ne vin niște gânduri limitative de care nu reușim să ne debarasăm, stăm cu ele în cap și nu ne ne punem la îndoială.
Hai cu bacul
Trăiesc de două luni în casă cu o adolescentă care are examenul curând. Văd doar cât de serios se pregătește. De la momentul la care a hotărât că vrea să facă TOT ce poate face, a contat doar modalitatea în care se organizează să aibă cel mai bun rezultat posibil, în condițiile date.
La aproape 100 de ani de când a fost introdus în România (premiera a avut loc în 1925 și era pe modelul francez), bac-ul produce agitație și anxietate. Reprezintă condiția esențială pentru intrarea la facultate.
MATURITÁTE substantiv feminin Stare de deplină dezvoltare (fizică și intelectuală); calitatea de a fi matur; prin extensie perioadă din viața omului între tinerețe și bătrânețe.
♦ (biologie) Stare de dezvoltare deplină a unui organ sau a unui organism întreg.
♦ Stare de deplină dezvoltare a unui fruct; coacere.
♦ figurat Stadiu înaintat de experiență, de însușire a cunoștințelor; seriozitate, profunzime (determinată de vârstă, de experiență).
• (Ieșit din uz) Examen de maturitate = bacalaureat.
– Din limba franceza maturité, latina maturitas, -atis.
din dexonline.ro
Din fericire, denumirea a fost modificată.
Ce demonstrează elevii care iau bacul?
Că au reținut ceea ce li s-a spus – Cea mai mare parte din evaluare constă în verificarea noțiunilor predate, pe care copiii le învață pe de rost.
Ce ar trebui să însemne?
Că au înțeles și că au o opinie – Sigur că dacă vorbim de fapte sau lucruri concrete e extrem de necesar să aibă cunoștințe exacte, când vorbim de opinii, ar fi de preferat ca în perioada liceului să învețe să înțeleagă și să aibă o părere rezonabilă pe care să și-o poată exprima.
Cei patru ani de liceu ar trebui să însemne perioada în care învață despre lume și despre sine. Ar trebui să poată la sfârșitul liceului să știe suficientă istorie și geografie pentru a plasa orice eveniment într-un context și ar trebui să aibă instrumentele logice pentru asta. Ar fi de preferat să știe să se exprime despre ceea ce cunosc și să aibă curajul să spună „nu știu, dar vreau să aflu” în momentul în care habar nu au.
Pentru asta, ar trebui să existe niște conversații valoroase atât la școală, cât și acasă.
Mai e o săptămână până când încep examenele. Săptămâna care va face diferența. Care ar fi cele mai importante lucruri:
- starea în care te prezinți la examen contează mai mult decât cunoștințele
E esențial de acceptat că, dacă nu știi nimic, degeaba ai o stare bună. Optimismul realist ține de capacitatea de a identifica resursele și de a le folosi, nu de a spera că vei primi singurul subiect pe care-l știi. Vorbim aici de un bagaj pe care îl ai și pe care îl poți folosi.
Dar dacă ai învățat, contează enorm ca în zilele de examen să fii odihnit/ă și dornic/ă să demonstrezi. Evident că ține de o senzație de minimă siguranță.
Pe strada Lungă din Brașov e cifra 5 mare de tot pe frontonul unei clădiri. Când eram studentă, țin minte că acolo era Marele 5, un fel de monument la care se închinau unii colegi înainte de examene. Dacă ai senzația că poți lua măcar nota de trecere la fiecare materie, bătălia e aproape câștigată, orice e în plus e o mare realizare.
În loc de „mi-e frică”, merită să afli care sunt lucrurile care te fac să ai curaj. Ce anume stăpânești? Ce știi deja? Care sunt lucrurile importante pe care le cunoști?
Mai e doar o săptămână, concentrează-te pe esențial, lasă detaliile.
2. ce anume ai nevoie să faci pentru a obține starea de calm necesară
Ai putea crede că o să recuperezi în ultima săptămână ce n-ai făcut tot anul, doar că e greșit. Chiar dacă vei sta 16 ore pe zi (am pus doar 16, pentru că ai nevoie și de somn) să tocești, nu vei face altceva decât să fii obosit/ă în săptămâna examenelor. Dozarea eforturilor ține de o abordare rezonabilă a timpului rămas.
Această identificare a esențialului nu e subiect la vreo materie. Școala excelează în a produce mult conținut, fără să antreneze capacitatea de înțelege contextul și de a extrage esența. Gândirea critică nu se predă la școală, copiii au puține discuții relevante cu părinții, se simt lipsiți de ghidaj și susținere.
Avem în permanență nevoie de cineva care să ne fie alături orice ar fi. Pe care să ne bazăm că ne va susține și dacă dăm greș. Care e acolo fără să ne judece că am greșit și care e capabil să aprecieze efortul.
3. indiferent ce se întâmplă, acesta e doar o șansă de a învăța o lecție
Ce învăț dacă iau bacul?
Poate că voi știi câteva detalii despre operele de la limba și literatura română. Poate că voi ține minte încă o perioadă formulele de la matematică. Va trebui să aflu ce am făcut bine. Cum am reușit? Cum m-am organizat?
Sunt studii care arată că disciplina e cea mai importantă calitate pentru a obține rezultate bune la învățătură. Am tot zis că voi face un Caiet al Fericirii și pentru adolescenți, cu subiecte adaptate. Unul dintre ele va fi despre ordine, acest precursor al disciplinei și coșmarul tuturor părinților de adolescenți.
Modul în care îmi explic o reușită îmi crește șansele de a-mi defini pe viitor o strategie bună de abordare a provocărilor. Dacă pot identifica ce anume am făcut, o să pot acționa chiar și mai bine pe viitor.
Ce învăț dacă nu iau bacul?
E posibil să mă concentrez pe ghinion: „Mi-a picat singurul subiect pe care nu-l știam”.
E posibil să mă gândesc la tot ce n-am făcut și mă acuz pentru asta.
Ce ar fi util? Să mă pregătesc pentru data viitoare. Pentru că mai există o dată viitoare. Ce pot face pentru atunci? Ce am făcut bine? Ce pot face mai bine?
Se termină lumea? NU. Arată diferit? Ei bine, DA. E grav? Poate avea consecințe importante pe termen scurt – nu mai pot da la facultatea la care vreau – sau pe termen mediu – voi face altceva, DAR, pentru calitatea mea de om, pentru toată viața pe care o am în față, e ceva care mă poate ambiționa.
Teoretic, trăim cam 80 de ani. Asta înseamnă că doar o mică parte din viața ta s-a consumat până la cei aproape 20 de ani. Abia un sfert. Mai ai trei sferturi în care poți demonstra, în primul rând ție, că ești dispus/ă să construiști o viață prosperă și poți avea relații autentice și că poți contribui pe lumea asta la ceva. Ești abia la început și vrei să-ți dovedești că-ți asumi.
Am învățat foarte târziu că relaxarea e o activitate care merită inclusă în program pentru a putea munci mai bine. Am fost workaholică. Mă rog, și acum sunt, dar aleg să mă opresc conștient, din când în când, ca să nu mă dau peste cap. Și în săptămâna de dinainte de bac pot fi incluse momente de relaxare sau încărcare.
– natura –
Du-te într-un parc sau fă o plimbare. Ieși pe stradă. Fă un exercițiu de observație, numără florile, copacii sau norii. Respiră și observă că respiri.
– mâncarea –
Savurează mâncare bună. Mestecă încet și simte fiecare gust. E ca și când a face o meditație.
– compania –
Stai cu prieteni sau cu oameni dragi și vorbește despre orice. Observă ce spui și cum răspunzi. Cere ajutorul, dacă ai nevoie de ceva anume: susținere, încurajare sau încredere. Oferă susținere prietenilor care au nevoie sau îți cer asta, dar numai după ce te asiguri că nu renunți la ceva ce e important pentru tine.
Cunoaște-ți limitele și spune-le celorlalți ce poți și ce nu poți face pentru ei în perioada asta.
– somnul –
Opt ore de somn. De pe acum ar trebui să-ți cunoști ritmul. Ar fi cazul să știi dacă poți învăța sau nu noaptea sau care e perioada din zi în care funcționezi cel mai bine. Lasă orele acelea pentru lucrurile mai importante și programează să recapitulezi doar în momentele de randament mai mic.
Încearcă să ai același program în fiecare zi. Trezește-te la aceași oră și nu depăși ora maximă.
Pentru toți adolescenții care vor intra curând în examen: „multă baftă!”