Instagramable
În dicționarul urban găsim o explicație a termenului: ceva care merită să fie postat pe Instagram și care va aduce multe inimioare. Termenul e recent, de când lumea a început să se mute pe Instagram sau platforma a început să capete din ce în ce mai multă importanță. Dar un ou?
Oul cu pricina are în acest moment peste 23 de milioane de like-uri. 23 de milioane de oameni au decis că merită să dea curs provocării de a face din fotografia oului cea mai tare poză. O glumă bună? Cu siguranță! Nu aș fi văzut postarea cu oul dacă nu aș fi citit de dimineață și-n The New York Times și în Time articole despre miracolul oului.
Eram în tren și i-am auzit pe doi tineri vorbind despre motivele pentru care nu mai intră pe facebook, că e prea multă vorbărie. Spuneau și că e mai fain pe instagram, că doar vezi fotografii interesante și nu te plictisești. Și mai ziceau și că și mai mișto e Insta Stories, că fotografiile nu se salvează în telefon și că nu încarcă memoria. Telefonului aș zice eu, pentru că memoria lor era grav afectată, oricum.
Avem dificultăți mari de atenție cu toții. Citim texte pe diagonală, aș vrea să cred că facem asta doar în online, și nu mai avem răbdare să citim un text scris dacă are mai mult de o pagină. Gândirea critică se duce naibii, dacă nu mai suntem în stare să citim și să ne întrebăm în ce măsură e adevărat ce citim. Din poze sigur nu o să ne dăm seama.
Nu știe nimeni ce a vrut cel care a postat oul. Foarte mulți (2,2 milioane de followers ai contului) cred că va mai urma ceva. Poate că da, poate că nu. Ne place să credem că există o intenție și o logică în tot.
Cred că a fost (este) o glumă bună. Postarea cu oul a detronat-o pe Kylie Jenner (membră a clanului Kardashians). Recunosc că a trebuit să caut să aflu cine e Alice asta de Kylie Jenner, scuzați ignoranța.
Cifrele despre timpul petrecut online, în special pe social media sunt îngrijorătoare. Nu mai reușim să stăm deconectați și în orice moment în care suntem ”liberi” ne refugiem pe platforme, nefăcând altceva decât să ne creștem nivelul de nemulțumire. Postăm când avem ceva plăcut și frumos de arătat despre noi și ne holbăm la pozele celorlalți când ne plictisim.
Mă străduiesc să-mi limitez cât pot statul pe net și încerc să o fac cât mai controlat. Intru de pe computer, în general, și nu am niciun fel de alerte pe telefon. Vorbesc despre atenție și despre citit cât pot de mult, mai am un articol despre ”atenție la atenție”. E destul de grav să ne tot întrebăm de ce suntem atât de puțin prezenți, de obosiți și de stresați și să nu facem nimic să schimbăm lucrurile.