Leaders of Change Conferința The Woman
Photo (c) Cosmin Photography.
Eu o cunoșteam pe Crina de la un eveniment organizat la Iași în urmă cu câțiva ani. Am dat de ea chiar la intrarea în sala enormă.
– Bună, ce mă bucur să te revăd!
– Bună, bine ai venit, nu știu dacă mă ții minte!
– Sigur că da, ești Crina.
A roșit ea, am roșit și eu, ne-am îmbrățișat, am început bine.
Ce mai introducere pentru un articol despre un eveniment vei zice. Dar acuma, nici eu nu sunt reporter de știri. Vreau doar să povestesc cum a fost la Cluj, la conferința The Woman, organizată de Libero Events, unde am fost moderator.
Multă lume
Multă lume e o exprimare vagă. Eu am mai vorbit și pentru 300 de persoane. Când am auzit că vor fi 600 în sală, însă, pfff, acum înțelegi? Multă lume.
Eu am primit invitația cu ceva timp în urmă, m-am pregătit, am primit lista de speakeri, m-am documentat. Când am prezentat la Transylvania Awards anul trecut, Mirela mi-a zis că-s geek. Tocilară nu am fost niciodată, dar da, mi-am făcut mereu singură temele fără să mă întrebe cineva.
600 de doamne au apărut a doua zi în sală. La timp. Eu m-am dus mult mai devreme decât ele, am apucat să beau minunata cafea de Meron. După aceea a fost mai dificil, am avut noroc cu Sabina că mi-a luat ea un caffe latte înainte de pauză. Nu de alta, dar am amenințat că mă bag în față dacă nu apuc.
Stand-up-ul e de viitor
Rolul unui moderator este să-i facă pe cei din sală atenți, să le spună ce urmează și, când se termină o prezentare, să le zică și cum a fost. Eu zic că m-am descurcat. De când sunt bine cu mine, devin din ce în ce mai mulțumită. Bine, asta nu e ca și cum nu aș fi observat la sfârșit că mă bâlbâiam aproape de oboseală. Am văzut, dar fetele tot au fost drăguțe și m-au aplaudat.
Articolul e mai puțin despre mine, mai mult despre cum a fost, îmi intru imediat în mână și-ți povestesc.
#clumsydiva e #-ul meu de ceva timp. La Cluj era s-o dau în bară rău de tot. Rochie bleumarin, elegantă, lungă, pantofi fără toc, mă ridic de la măsuța unde m-am machiat și pun mâna plină de fond de ten pe picior. Noroc, noroc că aveam niște șervețele demachiante. Chitul de supraviețuire în caz de #clumsiness e în lucru.
Noroc și că am renunțat la timp la pantofii cu toc, m-am împiedicat o singură dată și nu am căzut pe scenă. Am râs și eu și doamnele din sală. De cele mai multe ori. De multe ori am stat doar în emoția puternică a subiectului și am zâmbit. Sau ne-am șters discret o lacrimă. A fost cu emoții conferința asta.
De mare ajutor a fost Antonio Eram (CEO Netopia). Când i-am zis că o să fim doi de Toni pe scenă m-a contrazis. Părea serios, Antonio. Până când au început fetele să șoptească niște cuvinte dintr-o reclamă veche și celebră, nu mai știu la ce, dar știu că le era cald.
Conferința a avut titlul Leaders of Change. Pe scurt, în câteva cuvinte importante, despre ce a însemnat leadership la conferință.
CURAJ
Irina Nistor era cândva vocea care aducea speranță. Nu știu ce vârstă ai, dar dacă te-ai uitat la filme la video, era o singură voce, era a Irinei Nistor. A fost prima oară când ne-am văzut, am avut ocazia să stăm de vorbă la cina de dinainte, ne-am spus câteva taine. Am și un pont: ”Capernaum”, dacă nu l-ai văzut. Nici eu nu am apucat, dar e de văzut. A tradus peste 3000 de filme în perioada comunistă. Înjura de sfinți și folosea cuvinte interzise, gen Paște și Crăciun.
Doamna Irina Margareta Nistor a primit premiul Lifetime carrear award.
LIBERTATE
Christine Van Loo este un artist aerian, adică aerialist. Spectacolul oferit a lăsat sala fără suflare de câteva ori și i-a adus aplauze frenetice la final. Ceea ce a spus apoi Christine a fost cel puțin la fel de valoros. A vorbit despre capacitatea de a-ți dori ceva, despre a visa la ceva și despre puterea de a face primul pas către visul pe care îl ai. Despre a acționa.
Libertate este atunci când poți alege, când acționezi și când îți asumi consecințele Libertatea este o condiție esențială pentru o viață fericită. Asigurarea spațiului adecvat de alegere pentru ceilalți este o premisă pentru leadership de bună calitate.
VALORI
Prea general vei spune și ai dreptate. Atunci o să detaliez. E vorba despre sinceritate și onestitate. Adevăr. Asumare. Și au fost mai multe care au vorbit despre asta. De la Mirela Bucovicean, cea care a deschis conferința și care a povestit despre cum a reușit, chiar dacă a trebuit să se ridice de mai multe ori, la Ioana Enache, CEO Amway, care a mărturisit că promisiunile respectate și susținere sunt componente esențiale atât în viața personală, dar și în business, la Alina Dumitru, General Manager Zepter, care se dedică promovării unei mai bune calități a vieții, platforma Zepter We All Well.
DISCIPLINĂ
Ordinea sperie. Cuvântul de mai sus la fel. Dar leadership înseamnă în aceeași măsură capacitatea de a spune ce faci și de a face ce spui. E nevoie de perseverență. A vorbit despre subiect Sonia Argint Ionescu, prezentator TV. Subiectul ”The Discipline of being Wonder Woman” a provocat.
Ne-am dat seama că mai avem până acolo, noi am încercat să începem la timp după pauză. Nu a prea mers. Am dat vina pe cafea. Prea bună.
EDUCAȚIE
Rolul femeii în educația noilor generații este evident. Suntem mame. Totul pornește de aici. Cu cât crește educația femeilor cu atât mai bine o vor duce noile generații. Subiectul a fost atins, într-un mod sau altul, de fiecare dintre cele care au urcat pe scenă.
OAMENI
Sunt ani de când nu mă mai uit la televizor, dar știu de ce voi face asta din nou din toamnă. Pentru că va apărea o nouă serie a documentarului ”Izolați în România”, realizat de Dite Dinesz. Am cunoscut-o și e ”în pace”. A povestit despre cum o întreabă cei din satele îndepărtate de civilizație pe care îi vizitează: ”Vi-s în pace, doamnă?”. Un fel de ”ești în pace?”. Vorbeam cu Dite despre noțiunea de pace. Oamenii aceia sunt fericiți, chiar dacă nu cunosc cuvântul. Sunt mulțumiți cu viața lor, au omenie, sunt împăcați și liniștiți.
Leadership e despre oameni. Despre ce faci împreună cu ei și pentru ei. E despre sens și despre cum facem lumea mai bună. Poate că nu o putem schimba. Putem contribuie fiecare dintre noi câte puțin.
COMPASIUNE
Ionela Năstase s-a retras de mai bine de doi ani din televiziune și ne-a impresionat cu campaniile din domeniul sănătății pe care le susține, le prezintă și le promovează.
Leadership este despre îmi pasă. Am mai spus-o, e meritul unui bun amic, nu eu am observat, dar mă apăsă. În limba română nu există cuvântul ”păsare”. Doar ”nepăsare”. Poate că nu putem să schimbăm dicționarul, dar putem spune des și acționa în consecință. Pentru că ne pasă.
EMOȚIE
Suntem oameni. Și cei care sunt leaderi adevărați tot oameni sunt. Și oamenii au emoții. Modul în care Irina Rimes a vorbit – cu emoție – despre frică a dat curaj multora din audiență.
Încă avem nevoie de conferințe speciale pentru femei, încă ne mai căutăm, poate că mai trebuie să treacă ceva timp până când vom putea integra mai bine toate rolurile pe care le avem. Am spus și eu în deschidere ceea ce spunea și Oana-Maria Bogdan la o conferință: ar fi fain să nu mai fie nevoie să organizăm evenimente separate. Așteptăm să vină timpul și până atunci acționăm cum putem. Am făcut și o glumă despre cum ar arăta conferința ”The Man”. Până și Antonio a râs.
Tot despre emoție și frumusețe a vorbit și Maria Dermengiu, Marie Nouvelle. Maria pictează și transformă arta sa în creații vestimentare sau accesorii. Pentru că frumosul face bine.
Patricia Rusu a vorbit despre campania de conștientizare a consumului de zahăr și despre cum a ajuns să se preocupe de subiectul hranei sănătoase.
ASUMARE
I-am spus Ilenei Badiu că e foarte frumoasă. Poate că s-a săturat să tot audă asta. A zis că nu, că e bine. Am râs. Mi-a confirmat că a luat și domeniul super50.ro, chiar dacă ea mai are până atunci, eu mai am puțin și vreau să ne pregătim.
Avem dificultăți în legătură cu noi înșine. La femei mă refer. Nu știu tu cum ești, dar cele mai multe dintre noi au tot felul de spaime în legătură cu vârsta. Am devenit mult mai înțeleaptă și folosesc aceeași exprimare și în legătură cu îmbătrânirea fizică: stai liniștită, va fi din ce în ce mai rău. Noroc că odată cu vârsta vine și acceptarea faptului că timpul nu mai poate fi dat înapoi, iar dezideratul este să devii cea mai bună variantă a ta, mereu în comparație cu tine, cu ceea ce ai fost ieri. Și merită.
RECUNOȘTINȚĂ
Suntem mereu suma acțiunilor noastre și ne putem aduna forțele și din ceea ce facem pentru alții. Eu mă bucur extraordinar că am fost
acolo. Și sunt recunoscătoare. Am primit de la ChicBijoux un medalion frumos. E în fotografia alăturată. Insist să spun că cel mai mare talent al meu este acela de a da celor din jur curajul de a deveni cea mai bună variantă a lor. Sunt recunoscătoare că reușesc să fac asta de cele mai multe ori.
Poate ne vedem la ediția următoare.