Să fie ordine
Ordinea aduce calm și liniște. Pe birou sau în casă, prefer să fie totul aranjat. Mă dor ochii, altfel. Se pare că nu sunt singura, toată lumea face ordine zilele astea. Să fie Netflixul de vină sau, pur și simplu, chiar aveam nevoie să ne organizăm.
Dacă tot nu pot ieși din casă, măcar să fac ceva util. Așa de relaxare, drept pentru care mă apuc să fac ordine. Nu oricum, există specialiști și în asta, e vorba de Marie Kondo. Metoda e bună pentru cineva care nu și-a pus niciodată vreo întrebare cu privire la împăturitul șosetelor sau cum se numește triunghiul Bermudelor din mașina de spălat unde dispare mereu câte una. Sunt foarte multe lucruri extrem de utile în metoda japoneză, mi-a plăcut și documentarul puțin, în special atunci când vorbește ea în japoneză, de zici că se transformă într-o Sailor Moon domestică și răstoarnă tot prin casă.
Magia ordinii
Sunt foarte curioasă câți dintre cei care au cumpărat cartea (Marie Kondo – Magia Ordinii) au și făcut ceea ce scrie în ea. Asta pentru că am și început anul sub semnul disciplinei – asta am mărturisit ieri -, la care ar fi de adăugat ordinea.
Eu m-am lovit de provocarea cu ordinea când am ajuns să locuiesc la casa mea. Am luat-o pe scurtătură, m-am și măritat, mă simțeam matură la cei 20 de ani ai mei. Mi se întâmplă și acum să mă simt înțeleaptă, mi se pare, totuși, că am mai multă dreptate acum. Atunci am descoperit că este de preferat să ții totul în ordine, pentru că e mai ușor de găsit. Chiar dacă am ajuns să pretind că obiectele au un loc fix al lor, chestie la care nu mă înțelege multă lume, știu că e minunat să poți pune punga de făină fix în același loc pe raft în cămară, te va scuti de multe mișcări inutile dățile următoare.
Cartea nu am citit-o, m-am uitat pe sărite la vreo două sau trei din episoadele cu Marie Kondo de pe Netflix. Au apărut chiar la 1 ianuarie. Celor interesați le recomand cartea, documentarul mi s-a părut plictisitor și dezordonat, chiar dacă Marie e savuroasă în engleza-japoneza ei.
Metoda
Evident că și eu aș putea folosi metoda și, deși arunc mult și des, tot aș mai găsi câte ceva de eliberat prin casă. Pretind că păstrarea ordinii e mult mai utilă decât să trăiești în harababură și să o repari din când în când. Ia mai mult timp și e mult mai obositor. Cum ar fi să-ți pui toate hainele în mijlocul casei și abia de acolo să te hotărăști ce păstrezi și ce arunci. La fel cu cărțile, actele și hârtiile, și apoi cu celelalte obiecte.
Este foarte frumos cum recomandă Marie Kondo să mulțumim obiectelor care ne-au slujit înainte să renunțăm la ele. La fel și cărților, din care am învățat câte ceva.
Într-o casă în care am creat spațiu și ordine ne este mai ușor să trăim și să ne simțim mai bine.
Mulțumiri, în ce ordine vrei
Nu știu câți au pe lista de 2019 să-și facă ordine. Sau să mențină ordinea. Cred că sunt bine la subiectul ăsta, dacă admit că nu vreau să mă ating de pantofi. Nici nu am așa mulți, și nici nu găsesc așa ușor pantofi care să mi se potrivească. O altă regulă pe care am auzit-o ar fi aceea că ar trebui să renunțăm la hainele pe care nu le-am purtat două sezoane. M-a dus gândul la Iris Apfel, noroc că nu a aruncat ea nimic, de poate amesteca acum o mulțime de stiluri și materiale și să fie o sursă de inspirație.
Dacă tot e pe relaxare încă, mă apuc de făcut ordine în sertare. În bucătărie ar trebui să fie simplu, mă enervează doar că sunt vreo două locuri în casă în care am chestii de care s-ar putea să am nevoie: cabluri, încărcătoare, lanterne, tot felul de lucruri. KonMari – metoda și siteul special – sugerează că există o ordine și o logică și pentru acestea. Eu sunt pe cale de a o afla. Sertarele sunt fascinante, aruncăm în ele tot felul de chestii.
Ordine și fericire
Avem fiecare un stil personal de dezordine. Și de ordine. Când lucrez, biroul meu se umple cu tot felul de foi, ciorne, agende, dosare. Chiar dacă mă întrerup, în momentul în care revin, știu exact ce și unde am pus. Aceasta e o dezordine ordonată. Dificultățile apar când nu mai știu ce e. A câta hârtie din al câtelea teanc e contractul pe care vreau să-l revăd. Dezordinea ne stresează. Ordinea ne face să ne simțim bine.
De curățenie nu am chef să mă apuc chiar azi, probabil că mâine, sper să nu văd vreun documentar despre scoaterea tuturor obiectelor din casă, pentru o curățenie cât mai temeinică.
Marie Kondo ne învață să mulțumim obiectelor pe care le-am folosit. Să simțim că ne-au făcut bine. Printr-un exercițiu simplu, ne ajută să ne conectăm cu momente pozitive și să ne activăm recunoștința. E un exercițiu de făcut mai ales cu oamenii din jurul nostru, că tot începe un an nou.