10 motive pentru care NU este nevoie să participi la atelierul de fericire
Când m-a lovit pe mine burnout-ul în 2010, mi-am dat seama că e nevoie să schimb ceva, altfel o să dau greș frecvent la capitolul ăsta. Prin burnout înțelegem starea de epuizare fizică și psihică sau surmenaj. Cu alte cuvinte, eram obosită praf. Pentru mine a fost extrem de important să înțeleg și ce am greșit, ca să nu mai repet, și care ar putea fi acele acțiuni pe care le-aș putea face, astfel încât să nu repet istoria. M-a interesat foarte tare ce anume mi se potrivește să fac din toate lucrurile pe care le-aș fi putut face: relaxare – dar de care?, odihnă – dar cum?, sport – nu se poate fără?, atitudine – cum să gândesc despre cum gândesc?
De când vorbesc despre subiect sunt certată deseori că folosesc un cuvânt prea mare. Repet, cred că spun asta de fiecare dată când vorbesc despre subiect, ține de definiție. Dacă alegem să spunem că fericirea este o stare de echilibru și satisfacție cu privire la propria viață, cred că devine acceptabil termenul, da?
Cei mai mulți consideră că fericirea e un fel de euforie sau bucurie perpetuă. Eu nu despre asta vorbesc și nu asta promit. Dacă asta vreți, puteți închide articolul de pe acum.
Dacă vă doriți să fiți în fiecare moment conștient de lucrurile pe care le trăiți și să acceptați să fiți în acel prezent, haideți să lucrăm împreună.
Am făcut o listă cu câteva motive pentru care NU este nevoie să veniți la atelier. În titlul articolului am trecut 10, pe măsură ce scriam am trecut mai multe. Lista continuă.
1. te trezești dimineața odihnit și cu chef de viață
Un semn de burnout a fost acela că aveam insomnii. Dar am ales să găsesc tot felul de justificări: ba că eram prea obosită, ba că nu stătusem destul afară. A culminat totul cu o noapte nedormită complet. După ce am citit, am văzut vreo două filme, mai că m-aș fi apucat și de curățenie, m-a prins dimineața și eu eram trează bec. Sau așa credeam. Nu puteam identifica un motiv anume de îngrijorare, mă speriau toate, parcă.
2. savurezi cafeaua de dimineață
Prima gură de cafea ar trebui să fie unul dintre momentele glorioase ale zilei. Doar că eu mă gândeam cum să mă descurc prin desișul de obiective mai mult sau mai puțin realiste. Uitasem ce gust are cafeaua, cum se umple bucătăria de miros când fac pâine sau când fac o prăjitură. Bine, asta cu prăjitura am încercat-o, dar am ratat grav momentul. Când am scos tava din cuptor mi-am dat seama că e un rebut. Și am plâns. Iar eu nu plângeam de obicei, așa că a fost un moment în care mi-am dat seama că e ceva grav.
A savura presupune să acorzi atenție momentului fără să-ți verifici în gând agenda pentru ziua respectivă de vreo zece ori. Fără să te îngrijoreze ședința de la ora nouă și fără să verifici în gând dacă funcționează toate slide-urile pentru prezentarea de după-amiază. Înseamnă să simți mirosul cafelei sau al feliei de pâine prăjită cu unt și să știi că te poți ocupa de restul când le-o veni rândul.
3. activitățile de peste zi îți fac plăcere
Nimic nu mă mai mulțumea. Nici nu mai țin minte exact de ce trebuia să stau până la nouă sau zece seara la birou, știu că erau chestii grave, știu că erau complicate, era perioada de criză și era nevoie de soluții pentru a evita reducerile de personal.
Sunt mulți care spun ”nu am încotro” atunci când vorbesc despre jobul lor. Sunt atât de consumați de faptul că fac ceva împotriva voinței lor, încât se chinuie să-și găsească justificări pentru a-și motiva nefericirea. Dacă tot nu ai încotro și consideri că ”trebuie”, poate ai putea să descoperi care sunt lucrurile care-ți fac plăcere și care te bucură. Sclavia a fost demult abolită, sigur nu te ține nimeni legat. Caută soluții și caută alternative, în cazul în care stabilești că e nevoie să o iei de la capăt în altă parte.
4. ești prezent în fiecare clipă din viața ta
Ți s-a întâmplat vreodată să te întrebi dacă ai încuiat ușa după ce ai plecat de acasă? Sau dacă ai scos fierul de călcat din priză? De cele mai multe ori este o problemă de atenție și nu de uitare. Dacă te concentrezi la cu totul și cu totul altceva în timp ce faci o activitate, nu e de mirare că nu ții minte ce ai făcut.
Cum ar fi să observi cum se simte apa pe corp în timp ce faci duș? Sau să simți textura hainelor în timp ce te îmbraci. Alegem să ne gândim la altceva și pierdem clipe prețioase.
5. porți conversații clare și te exprimi direct, cu atenție și respect față de tine și față de celălalt
Nu știam ce e cu mine, drept pentru care nici nu știam ce să spun. Dispărusem din viața mea și din cea a celor din jurul meu. Nu aveam niciodată timp de nimic, până când nu m-a mai interesat nimic. A trebuit să muncesc mult apoi să-mi dau seama ce anume înseamnă relaxare și cum să faci când nu faci nimic.
Eram cu niște prieteni la mine acasă și probam o cască de bicicletă. Un amic a făcut o glumă și a ciocănit în casca mea. M-a bușit plânsul, evident că nu din cauză că m-a durut. M-am supărat aiurea pe el, toată lumea a fost stingherită, iar eu eram din ce în ce mai uimită de reacțiile mele.
Comunicare asertivă înseamnă să poți vorbi clar despre ce se întâmplă, spunând ce ai simțit și ce nevoie ai pentru viitor.
6. îți poți observa și înțelege emoțiile și alegi să răspunzi adecvat
Habar nu aveam că sunt tristă. Sau că mi-e greu. Sau că aș avea nevoie de ajutor. Sau că aș avea nevoie să fiu ținută în brațe. Sau că mi-e dor. Fie și de mine. Simțeam doar o furie constantă că lucrurile se întâmplă împotriva voinței mele, dar tot eu eram cea care ar fi trebuit să schimbe ceva.
Inteligența emoțională ar trebui predată la școală. Înseamnă capacitatea de recunoaște emoțiile la noi și la ceilalți și de a le înțelege. Înseamnă și capacitatea de a ne alege conștient reacțiile. Înseamnă să gândim înainte de a avea izbucniri de nervi.
7. te bucură lucrurile pe care le faci și consideri că sunt importante pentru tine și pentru ceilalți
Pierdusem contactul cu sensul lucrurilor. Sensul e o noțiune relativă și doar noi dăm sens lucrurilor. Funcție de valorile personale, putem alege să facem lucruri mai mult sau mai puțin importante pentru noi sau pentru ceilalți. În perioada aceea, nu mai știam clar nici ce fac și nici de ce.
8. te consideri norocos pentru cele mai multe dintre lucrurile care ți se întâmplă
Fericirea ține de modul în care privim ceea ce ni se întâmplă. Vedeam doar ce nu funcționează. Vedeam numai norii, fără să pot vedea frumusețea cu care e pictat cerul.
Pe parcursul unei zile, cele mai multe dintre evenimente sunt mai degrabă pozitive, doar că evenimentele negative sunt mai puternice și ne lovesc mai tare.
A durat ceva timp până când am putut spune ”bine că nu a fost mai rău”, ”bine că plouă și nu ninge”.
9. ai senzația că lucrurile de peste zi se întâmplă, în general, așa cum alegi tu
Atenție, am scris ”alegi” și nu ”dorești”, pentru că mă refer la lucrurile pe care le poți influența. Nu poți să alegi dacă e soare sau plouă într-o zi și ar fi un motiv stupid să te superi pentru asta. Îți poate părea rău, dar nu te poți enerva. De asemenea, poți observa că traficul este foarte aglomerat, dar ar fi absurd să te enervezi.
10. poți alege câteva momente din zi pentru care te simți recunoscător
Cred că m-am trezit de-a binelea în momentul în care am fost recunoscătoare că sunt vie.
Dar sunt atât de multe motive în fiecare zi pentru care poți fii recunoscător! Că te-ai trezit ar fi primul dintre ele. Că te-ai trezit într-un pat și nu pe jos. Că e destul de cald sau destul de răcoare în cameră. Că poți bea o cafea.
Toate acestea necesită doar să le vedem.
11. te duci la culcare împlinit și împăcat cu ziua pe care ai petrecut-o
Dacă te poți considera norocos pentru lucrurile care ți se întâmplă, contează mult ca pentru cele pentru care ești recunoscător să-ți dai seama cu ce ai contribuit tu. Sigur că nu e meritul tău că strălucește soarele, dar cu siguranță e meritul tău că ți-ai luat o secundă sau două să observi asta.
Și ar mai fi, că am învățat multe lucruri în toți anii ăștia. Am făcut o formare în art-terapie și una în solution focused coaching. Am învățat că e ok să renunț la perfecționism, dar și că e al naibii de adânc înfipt în sistemul meu de operare și va trebui să aleg în permanență. Am acceptat că nu pot controla eu toate lucrurile, pot doar să aleg cum răspund provocărilor din jurul meu. Am realizat de unde vine dependența mea de muncă și că a fost modul în care am știut eu de-a lungul timpului să reacționez.
Toate cele pe care le-am menționat și multe altele, la antrenament. De săptămâna viitoare începe atelierul de fericire, un program de întâlniri în cadrul unui grup de lucru, câte una pe săptămână, de la ora 18, timp de șase săptămâni.
Joi, 17.01.2019, orele 18.00 – 20.30
FERICIREA
Ce este fericirea și cum se măsoară?
Care este definiția mea personală?
Cum pot crește nivelul stării de bine?
Joi, 24.01.2019, orele 18.00 – 20.30
ÎMBUNĂTĂȚIREA REACȚIEI LA STRES
Care este legătura între minte, corp și spirit pentru starea de bine?
Cum mă pot concentra pe realitate și cum pot evita analizarea excesivă?
Joi, 31.01.2019, orele 18.00 – 20.30
SENSUL
Care sunt valorile mele și de ce sunt importante?
Care este misiunea mea personală?
Până unde pot controla lucrurile sau cât de mare este sfera mea de influență?
Joi, 07.02.2019, orele 18.00 – 20.30
CONECTAREA LA CEILALȚI
Care sunt beneficiile mele din interacțiunea cu ceilalți?
Cum pot influența colaborarea prin generozitate?
La ce mă ajută empatia și compasiunea?
Joi, 14.02.2019, orele 18.00 – 20.30
OPTIMISMUL REALIST
Cum devin mai fericit prin exprimarea recunoștinței?
Cum pot crește nivelul de încredere în mine și în ceilalți?
Cum creez cea mai bună variantă a mea?
Joi, 21.02.2019, orele 18.00 – 20.30
ORIENTAREA CĂTRE SOLUȚII
Cum mă pot folosi de limbajul transformațional și cum mă influențează?
Cum îmi pot îmbunătăți concentrarea și care sunt beneficiile?
La ce îmi folosește creativitatea?
Costul de participare este de 100 de lei/ ședință/ săptămână, total 600 de lei.
INSCRIERE și detalii: antoneta.gales@sonas.ro
Ocuparea locurilor se va face în ordinea înscrierilor și a achitării taxei de participare. În cazul în care numărul de participanți depășește limita locurilor disponibile, se va organiza un alt atelier.